Kælderen er en af de mest oversete og undervurderede områder af hjemmet. Men hvis du udnytter kælderen på den rigtige måde, kan det være en fantastisk måde at få ekstra plads i hjemmet.

Kælderen kan være et perfekt sted at opbevare ting, du ikke bruger så ofte. Det er også et godt sted at have værksted eller hobbyrum, da det ofte er roligere og mere afskåret fra resten af huset. Men ud over disse helt almindelige anvendelser af bygningens underste etage, så er der også mulighed for at skabe spændende rum og bolig – trods mindre lysindfald.

Uanset hvad du vælger at bruge kælderen til, så husk at det er vigtigt at holde det tørt og varmt.

Hvorfor må man ikke bo i en kælder?

Bare fordi en kælder ikke er godkendt til beboelse, betyder det ikke at man ikke må bo i den.

Der er dog mange grunde til ikke bør bebo kælderen. For det første er kældre ofte fugtige steder, og det er ikke godt for helbredet at bo i et fugtigt miljø. Derudover er kældre ofte mørke og dystre steder, og det kan have en negativ indvirkning på ens mentale sundhed.

Redningsåbninger er noget af det første du bør se på, hvis du ønsker at inddrage kælderen til beboelse. Vinduer er ofte for små til at komme ud af, i tilfælde af fx brand. Et rum bør have to redningsåbninger, så kig din kælder kritisk igennem før du indretter den til bolig.

Affugter til kælder

Hvis man ønsker at bo i kælderen, så er det vigtigt at sørge for at der ikke er fugt i kælderen.

Det kan man gøre ved fx at installere en affugter. En affugter vil tage fugten ud af luften, og på den måde kan man undgå at der bliver usundt i kælderen.

Sæt et hygrometer op i kælderen, og tjek regelmæssigt at luftfugtigheden er maksimalt 60%.

Radon i kælderen

Radon er et usynligt og lugtfrit gas, som kan være farligt for ens helbred.

Radon kan findes i kældre, og derfor er det vigtigt at tjekke kælderen for radon, inden man flytter ind.

Hvis man bor i en kælder med radon, så kan det være farligt for ens helbred, og derfor er det vigtigt at få gjort noget ved det.

Hvis man ikke ønsker at flytte fra kælderen, så kan man fx installere en radonafskærmning, som vil mindske mængden af radon i kælderen.

Isolering af kælder

En anden ting, som man kan gøre for at gøre kælderen mere behagelig at bo i, er at isolere kælderen.

Isolering af kælderen vil gøre det muligt at holde en behagelig temperatur i kælderen, og på den måde kan man undgå at der bliver for koldt eller for varmt i kælderen. Isolering af kælderen skal dog udføres korrekt, for man kan skabe store problemer hvis der isoleres med fx. forkerte materialer.

Ideer til udnyttelse af kælderen

Når du har styr på indeklima, flugtveje og opvarmning, kan du sagtens gå i gang med fx rum der kan udvide boligens areal betragteligt i kælderen.

  • Soveværelser
  • Bryggers
  • Biograf
  • Musikrum
  • Hobbyrum
  • Man cave
  • Ekstra værelse
  • Teknikrum

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top