Der er tre grundlæggende måder at bygge til på.

Tilbygninger er en kompleks proces, der kræver grundig planlægning og en nøje overvejelse af designelementerne. Som erfaren arkitekt vil jeg i denne artikel kort gennemgå tre grundlæggende metoder til tilbygninger. Disse tilgange har vist sig at være inspirerende og effektive, og de kan hjælpe med at skabe en smuk og harmonisk udvidelse af eksisterende bygninger.

Sådan bygger man til

De tre grundlæggende båder at bygge til på:

  1. At mime det nuværende – eller gentage hele eller dele af det oprindelige hus.
  2. At komplimentere det nuværende – dvs. opsætte en kontrast.
  3. At adskille i to selvstændigheder ved hjælp af et anonymt materiale.

1. Tilbygning ved at mime det nuværende

– eller gentage hele eller dele af det oprindelige hus.

En velkendt, om end ikke så udbredt metode til tilbygninger, er at efterligne det eksisterende hus eller gentage bestemte elementer fra det. Mens nogle ønsker at sætte et personligt præg på deres hjem, kan der være situationer, hvor imitation kan føre til bemærkelsesværdige resultater. Valget af materialer spiller en afgørende rolle i denne tilgang. For eksempel er gule mursten ikke bare gule mursten; de varierer i nuancer, brændingsteknikker og produktionstyper. For at opnå succes med denne metode er det afgørende at forstå og anvende husets visuelle proportioner.

Hjemmetegnede påbygninger af denne art, giver meget sjældent et heldigt resultat, fordi det er svært for lægmænd at skabe den helhed der skal til for at lykkes.

2. At komplimentere det nuværende

En anden tilgang, der ikke er så udbredt i dansk arkitektur, men som er blevet mere populær på det seneste, er at skabe en kontrast til det eksisterende byggeri. Et fremragende eksempel er Saha Hadids tilbygning til Ordrupgård i Charlottenlund eller den sorte diamant ved Det Kongelige Bibliotek i København af Smidt Hammer og Lassen. Selvom disse tilbygninger umiddelbart virker markant anderledes, er det vigtigt at overveje, hvordan de kan skabe sammenhæng eller i det mindste opretholde en vis harmoni i forhold til de eksisterende proportioner. Aspekter som højde, vinduer og facadebånd bør nøje overvejes. Denne type tilbygninger er ofte nemmere at lykkes med for selvbyggere.

3. At adskille i to selvstændigheder ved hjælp af et anonymt materiale


En anden effektiv løsning, der undertiden kan undervurderes af nogle arkitekter, er at adskille tilbygningen fra det eksisterende hus ved hjælp af et anonymt materiale. Med andre ord kan metoden være lidt letkøbt.

Denne metode opnås ofte ved at tilføje en glasgang eller en anden form for mellemstykke mellem det eksisterende og det nye. Selvom denne metode kan virke simpel, kan den resultere i en æstetisk tiltalende tilbygning. Det er stadig vigtigt at overveje balancen mellem det eksisterende og det nye byggeri for at opnå et harmonisk samspil.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top