Der er mange overvejelser, der skal gøres, når du skal male vægge. Skal du have en glat eller struktureret finish? Hvilken slags maling skal du bruge? Og hvilke farver vil passe bedst til dit hjem. Det kan virke uoverskueligt, men vi er her for at hjælpe dig! I denne artikel vil vi give dig en introduktion til vægmaling, så du kan få den perfekte finish på dine vægge.

1. Introduktion til vægmaling

Der er to hovedtyper af maling, der kan bruges til vægge: akrylmaling og naturmaling. Akrylmaling er den mest almindelige type maling, der anvendes til vægge. Den er nem at påføre, tørrer hurtigt, og giver en glat og jævn finish.

Naturmaling er også nem at påføre, men tager lidt længere tid at tørre. Denne type maling giver en mat finish, og er ofte den bedste type maling at bruge til vægge med struktur og hvis du lider af fx allergi.

2. Overvejelser inden maling

Inden du begynder at male, er der nogle ting, du skal overveje. Først og fremmest skal du vælge den rette type maling til dine behov. Hvis du ønsker en glat og jævn finish, skal du vælge en akrylmaling. Hvis du derimod ønsker en mat finish, skal du vælge en kalk eller silikatmaling.

Du skal også vælge den rette farve til dine vægge. Husk at tage højde for, hvordan farven vil se ud i forskellige områder af rummet. Hvis du for eksempel vælger en mørk farve til dit køkken, kan dette gøre rummet virke mindre.

Når du har valgt den rette maling og farve, skal du forberede væggene. Dette betyder, at du skal fjerne eventuelle gamle lag maling, støv og fedt. Hvis væggene er meget fedtede, skal du bruge en sæbevask først. Når væggene er rene og tørre, kan du begynde at male.

3. Dækkeevne

En af de vigtigste egenskaber ved maling er dækkeevnen. Dækkeevnen afhænger af, hvor meget pigment der er i malingen. Dækkeevnen er ofte det der har størst indflydelse på malingens prisen. Køber du en dyr maling, vil den ofte kunne påføres i færre lag, fordi den dækker bedre.

4. Køkken- og badvægmaling – hvad skal man vælge?

Maling kan fås i forskellige glansgrader. Hvis du ønsker et matlook, skal du vælge en maling med en mat glans. Hvis du derimod foretrækker et mere glossy look, skal du vælge en maling med en høj glans. I rum med høj luftfugtighed og risiko for vandpåvirkning, vil det dog være nødvendigt med en højere glans. Glans 20 og op egner sig til vådrum og de fleste vådrumsmalinger er glans 25.

5. Hvid maling – hvilken skal man vælge?

Hvid vægmaling findes i mange nuancer og hvilken man bør vælge afhænger af rummets størrelse og lysindfald. Hvis dit rum er lille og har et begrænset lysindfald, kan det være en fordel at vælge en kridhvid, fordi den reflekterer mest lys. Hvis dit køkken derimod er stort og har et stort lysindfald, kan du godt vælge en mørkere hvid – afhængig af din smag.

Når du vælger vægfarven kan du anvende et farvekort til at se de forskellige nuancer af hvid indenfor den vlagte maling.

6. Råd og tips til maling

Inden du begynder at male, er det en god idé at gøre overfladen ren og tør. Brug evt. en afrensning af væggene for at fjerne alle fedtstoffer. Brug malertape til afdækning, og hav en fugtig klud klar til hvis du spilder maling undervejs.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top