Indretning i soveværelset

Her er inspiration til indretningen af dit soveværelse. Værelset indrettes efter helt andre principper end resten af hjemmet og nedenstående er ment som nogle retningslinjer du kan tænke over. Lige præcis hvordan dit værelse og dine møbler skal placeres, kan du få hjælp til ved at sende mig billeder og mål på dine møbler og rummet, men forhåbentlig bliver du klar til opgaven ved at læse her.

Som altid er indretning bestemt af personlige præferencer og særligt af, hvad der er tryghedsskabende for den enkelte. Huleboeren der har det bedst med mindre rum og meget inventar, kan fx vælge møbler med farver og hænge billeder op, så rummet bliver fyldt op, uden det tilfører forstyrrende rod.

Hvilke møbler har du brug for?

Det er min erfaring, at et soveværelse fungerer bedst hvis der placeres få møbler. Mennesker der har søvnproblemer, vil i følge forskning have glæde af, at rense soveværelset for funktioner ud over søvn. Det vil sige ingen fjernsyn, bogreoler eller andet der opfordrer til aktivitet.
Lidt pussigt lægger vi vores børn til ro med mange fine ritualer omkring godnatlæsning og sang, men de ligger midt i al deres legetøj og vågne aktiviteter.

Som altid taler jeg for en praktisk indretning, der også giver noget æstetisk fra sig. Natborde er fx et must, når vi taler om praktisk indretning. Dels til vækkeuret, men også som en foranstaltning der gør det mere tåleligt at ligge syg. De små møbler er også en god kontrast til de store og skaber derfor harmoni bare ved deres tilstedeværelse.

Placering af møbler

Selvom jeg ikke er til Feng Shui, så er der gode råd at hente i det Kinesiske system. Blandt andet, at det ikke er godt at placere sengen med ryggen til et vindue. Søvn har behov for tryg placering – Det ligger i vores ur-bevidsthed at vi skal sove i sikkerhed.
Da vi bruger rigtig mange timer i vores soveværelse, synes jeg man skal overveje nøje hvad man oplever derinde. Den vigtigste placering, er derfor hvad du oplever fra din plads i sengen. Normalt er jeg tilhænger af, at man kan se ud af et vindue, men vinduet er i dette tilfælde ofte dækket af en uskøn persienne eller et gardin. Spørg derfor dig selv – Hvad vil jeg gerne opleve når jeg vågner?

Vi opbevarer typisk vores tøj i soveværelset og to store møbler som seng og klædeskab, giver de fleste mennesker indretningsudfordringer. Da vi ofte er meget bundet til netop de møbler vi ejer, er der ikke langt til problemer, når et soveværelse normalt er et lille rum.

Klædeskabet har som sengen ofte kun en praktisk mulig placering i rummet og det kan derfor være nødvendigt at arbejde med skabets overflade, for at gøre den til et interessant fikspunkt, eller for at neutraliserer eller nedtone dets visuelle betydning i rummet.

Udfordringen

Nu er vi altså oppe på, at have rum med åbninger (døre og vinduer gør vægflader svære at indrette op ad) der gør placering af møbler besværlig, møbler der ikke nødvendigvis egner sig til rummets størrelse og nogle ur-menneskelige behov der skal tilfredsstilles. Foruden de fleste også vil have lyst til at gøre rummet hyggeligt og hjemligt.

Løsningsforslag

For at skabe sammenhæng kan man benytte forskellige strategier. Sammenhænge giver mentalt og visuelt ro.
Møbler kan tale samme sprog, enten ved hjælp af farveholdning, historisk periode, materialemæssigt eller en anden sammenhæng som giver mening for dig.
Hvis rummet er meget lille kan det betale sig, at indbygge møbler i værelset eller i hinanden. Ikea er mester i løsninger til små hjem, hvor fx sengen også benyttes som komode (indretning af store rum vil jeg behandle i et blogindlæg for sig).
At male en enkelt væg i en anden farve, har været meget brugt igennem flere år, men giver den modsatte effekt – nemlig at skille rummet ad.
Maling med enhver anden farve end hvid, gør rummet visuelt mindre og mørkere. Vælg derfor dette efter nøje overvejelser omkring hvilken effekt det har og hvilken person du er (hule, perfektionist, asket, hygge, romantiker osv).

Lyset i soveværelset

God belysning er meget vigtig. Punktbelysning ved sengen og eventuelt ved garderobe bestemmer i nogen grad hvilke aktiviteter der kan foregå. Når tøjet skal vælges, er det godt at kunne se deres farve og ved sengen har de fleste behov for at kunne læse. Man kan med fordel tænke over, at grundbelysningen der oftest er en loftslampe, har et lidt blidere skær end vi ellers arbejder med. Dette for at man kan gå i seng uden at blive “vækket” af skærende lys.

Som en afsluttende bemærkning kan jeg nævne indeklimaet, som et vigtigt punkt der skal overvejes. Vi sover bedst når luften er ren, hvilket kan indebærer at møbler og materialer også skal vælges ud fra deres rengøringsvenlighed. Nogen former for opbevaring er, selvom de måske holdes skjulte, ikke så hensigtsmæssige i soveværelset (fx vasketøj). Daglig udluftning kan heller ikke pointeres oftest nok.

1 kommentar til “Indretning af soveværelset”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top