Rumopfattelse for kognitivt udfordrede

Forhåbentlig får begrebet “universelt design” lov til at afløse det kedelige ord “tilgængelighed” , når vi fremover taler om at alle skal have frie bevægelsesmuligheder i Danmark.

Læs mere om begreberne her

Jeg har arbejdet meget med begrebet “hjemlighed” som et krav, i bygninger med behov for store modifikationer pga handicapproblematikker.

I forbindelse med en større analyse for Gentofte kommune, stod det mig dog klart, at der ikke kun er udfordringer at finde i forhold til tilgængelighed.

Man kan undre sig over, at tilgængelighed overhovedet kan være til diskussion, når der er tale om fx plejehjem. Men der er en grundlæggende mangel på viden om den nedsatte rumopfattelse, som mange sygdomme og handicaps medfører.

I dag læste jeg om en vigtig undersøgelse i Politiken. Nu er det endelig bevist, at nedsat rumfornemmelse, kommer før andre symptomer som fx hukommelsessvækkelse.

Jeg vil gerne give et par eksempler på, hvor det fx er vigtigt at have dette for øje.

På et helt nyt plejehjem, er der nedlagt glas i gulvet langs en væg. Måske i et forsøg på, at give mere lys til etagen under. Ikke noget der umiddelbart virker nødvendigt.

Glasset har den uheldige virkning, at demente ikke kan nødes at gå ind i rum, hvor glasset skal forceres. De opfatter glasset som et hul.

Det samme gør de, hvis der er lagt et mørkt gulv.

Der er også problemer med døråbninger. Man kunne give andre eksempler, men fx en udviklingshæmmet kørestolsbruger, der er rum-retnigsudfordret kognitivt, kan formodes selvhjulpen, hvis der i stedet for en standarddør er isat automatiske dobbeltdøre.

I udformningen af arkitektur burde tiltag der tilgodeser “universelt design” ikke være et problem. Det handler blot om, at få den viden der findes, gjort til allemandseje.

Lovgivning er formodentlig ikke vejen frem. På nuværende tidspunkt har vi fx love om tilgængelighed der fortæller hvor meget plads der skal være, for at en kørestol kan vende foran en hoveddør. Men vi glemmer, at samme princip er gældende alle steder en kørestol skal frem. Det kunne fx være foran et spisebord – Alle de plejehjem jeg har undersøgt, mangler denne vigtige detalje.

Inden for plejeboligområdet (som minimum), bør udfordringer for personer med nedsat rumopfattelse, have samme detaljeringsgrad som de nuværende lovkrav om tilgængelighed.

1 kommentar til “Rumopfattelse for kognitivt udfordrede”

  1. Pingback: Lær at udvilke din rumsans | BoligLive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top