Køkkener fås i mange forskellige priser og kvaliteter. Om man vælger det ene eller det andet beror på hvilke ønsker man vil have opfyldt.
Her er en lille tjekliste som kan hjælpe med at afgøre hvad der er vigtigt for dig.
- Skal indretningen inde i skabene være lækker kvalitet?
- Skal skufferne selv kunne glide i efter et let skub?
- Er der hjørner der skal udnyttes?
- Skal du bruge specielle skabe der kan rumme fx hvidevarer?
- Har du brug for højere, dybere eller smallere borde end standard?
- Findes der fronter og låger i netop den serie du har valgt, til de elementer du har brug for?
- Ønsker du forliebeklædte eller sprøjtelakerede døre?
Pris og kvalitet følges ikke altid ad. Personligt synes jeg at et Ikeakøkken til 15 000,- har samme kvalitet som fx et HTH-køkken der koster det tredobbelte.
Ikea er økonomikøb – hele vejen igennem. Man skal fx selv have tegnet sit køkken op og hæfter selv for måltagning. Man kan altså ikke få nogen som helst form for vejledning i Ikea mere. Det kan dog ofte godt betale sig at købe nogle timer hos en Arkitekt og herefter bestille et Ikeakøkken frem for de meget dyrere mellemklassekøkkener (fx vil ti timers arkitekthjælp hæve prisen på et Ikeakøkken med 5000,- inklusiv moms hos Arkitekt Ane Boa).
Et af de helt springende punkter er, hvordan man ønsker indmaden i skabe og skuffer. HTH har fx ikke et hjørneskab der udnytter pladsen bare nogenlunde. Den ene gang jeg har arbejdet med dette firma, foreslog de mig at blænde hjørnet af, fordi de simpelthen ikke havde et system der virkede.
Kvänumkøkkenet har derimod et helt godt bud på, hvordan man kommer hjørneproblemet til livs. Deres køkkener koster bare så meget, at man ofte får mere for pengene ved at henvende sig til en snedker.
Forskel i kvalitet ses ofte bedst på skufferne. Er de af træ kan de fx være tappede – altså samlet uden beslag og skruer. Dette viser at der er tænkt over kvaliteten.
Står du og ønsker dig et helt særligt køleskab, der skal indbygges, så sørg for at undersøge om det kan lade sig gøre. Nogen gange sælger køkkenfirmaerne kun skabe der passer til de hvidevare de selv forhandler. Ikea har et eksempel, hvor en opvaskemaskine de selv forhandler, kun kan benyttes med en type front. Så selv indbyrdes i firmaet kan der være begrænsede valgmuligheder.
Hvis du ønsker et særligt højt bord, skal du undersøge om du kan få en højere sokkel.
Ligeledes skal du være opmærksom, hvis du ønsker et særligt smalt eller dybt bord – Det er ikke sikkert du kan få elementer der passer under.
Køkkensystemer produceres primært efter hvad der kan sælges. Derfor er det hele langt hen ad vejen standard. Måske passer det ikke helt præcist til dine behov. Det kan være at der skal en særlig indretning til i netop dit køkken, som gør at du må se dig om efter et andet køkkenfirma end du oprindeligt havde forestillet dig. Det kan dog også være de kan hjælpe med at løse en problematik du har set dig blind på, hvis du går ned og forelægger dine tanker for en sælger.
Men husk at det er en sælger du snakker med og kun meget sjældent en indretningsarkitekt. Så skal du typisk besøge de meget dyre firmaer.
Folie er meget udbredt til de billige køkkener. Laminat er mindre brugt. Folie er klæbet på en hård plade, men folien har den ulempe at den bliver ridset og ikke umiddelbart kan males op. En sprøjtelakeret dør kan derimod slibes og males, hvis man en dag skulle ønske at shine sit køkken op.
Se også indlægget Skifter du køkken lige så tit som moden foreskriver